N-VA en Open Vld kibbelen over mediaan

N-VA en Open Vld kibbelen over mediaan
Belga / N. Maeterlinck

Moet het klasgemiddelde of de mediaan op het rapport staan of niet? Het gemeenschapsonderwijs (GO!) zou het graag zien verdwijnen, maar dat is tegen de zin van N-VA. Open Vld roept haar coalitiepartner tot de orde.

De komende weken zullen heel wat ouders de punten van hun kinderen vergelijken met het gemiddelde of de mediaan van de klas. Maar de cijfers zeggen weinig over de individuele prestaties van leerlingen, stelt GO!, dat zijn scholen aanraadt om ze niet meer te gebruiken. Heel wat lagere en middelbare scholen hebben het voorstel al ter harte genomen, schrijven de Mediahuis-kranten, tot ongenoegen van regeringspartij N-VA.

“Eerste reactie is een diepe zucht”

Voor Koen Daniëls, onderwijsspecialist bij de Vlaams-nationalisten, kan een gemiddelde of mediaan “een interessant referentiepunt” zijn. Maar hij ergert zich vooral aan de steeds nieuwe richtlijnen voor leerkrachten en extra planlast voor scholen. “Mijn eerste reactie is vooral een diepe zucht. Je zal maar leraar zijn. Elke dag word je geconfronteerd met een nieuwe richtlijn”, klinkt het. “We hameren voortdurend op de vrijheid van onderwijs. Maar die vrijheid wordt dan blijkbaar vanuit de koepels meteen afgebakend met normatieve richtlijnen.” Daniëls haalde ook al scherp uit naar het GO!-voorstel om de moedertaal van kinderen, ook al is dat niet Nederlands, toe te laten op de speelplaats en in de klas.

“Dat hij zelf bestuurder wordt”

Vlaams parlementslid Jo De Ro (Open Vld) krijgt het op zijn heupen van de houding van zijn collega. “Als hij zelf wil bepalen wat er op de speelplaats en in de refter van het gemeenschapsonderwijs moet gebeuren, moet hij zich maar kandidaat stellen om Raymonda Verdyck (afgevaardigd bestuurder van GO!, red.) op te volgen”, reageert De Ro. “Ofwel menen we het met de vrijheid van onderwijs, ofwel moeten we dat artikel uit de Grondwet schrappen.”