Weerbericht: wisselvallig met regen en (smeltende) sneeuw

Vandaag wisselen zwaarbewolkte momenten af met korte opklaringen. Plaatselijk vallen er enkele buien. De kans op buien is het grootst in het westen, de provincies Henegouwen en Namen en in de Ardennen. In het noordoosten van het land kan het de gehele dag droog blijven. In het westen gaat het voornamelijk om regenbuien. Elders zijn de buien een mengeling van regen, smeltende sneeuw of op de Ardense toppen sneeuw. De maxima liggen rond het vriespunt in de Ardennen, rond 4 of 5 graden in het centrum en tot 7 graden aan zee, voorspelt het KMI. Vanavond zijn er in het zuiden van het land en aan de kust nog enkele (winterse) buien mogelijk. Elders is het nagenoeg droog bij een wisselende bewolking. In de loop van de nacht zijn er over het westen nog geregeld buien (regen of smeltende sneeuw), terwijl elders de buienkans verder afneemt. De minima liggen rond 5 graden aan zee, rond het vriespunt op de meeste plaatsen in het centrum en rond -2 graden in de Ardennen.

Morgen krijgen we wederom onstabiel weer, met veel bewolking en soms buien van smeltende sneeuw of sneeuw. In de Ardennen dikt het sneeuwdek wat aan, en ook in Laag- en Midden-België kan er tijdelijk een sneeuwdek ontstaan. Plaatselijk is ook een donderslag en wat korrelhagel niet uitgesloten. De maxima liggen tussen 0 graden in de Ardennen en 5 graden in het noorden.

In de nacht naar vrijdag blijft het wisselend bewolkt en overwegend droog. Plaatselijk blijft de kans op een bui van smeltende sneeuw of sneeuw bestaan, maar de frequentie en intensiteit nemen af. Op sommige plaatsen kan (aanvriezende) nevel of mist ontstaan. De temperatuur zakt naar waarden tussen -5 graden in de Ardennen en +1 graden aan zee.

Vrijdag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt, maar overwegend droog. Aan de kust en in het oosten van het land blijft de kans op een bui wel bestaan. Het blijft relatief koud met maxima tussen -1 en +1 graden ten zuiden van Samber en Maas en tussen +1 en +5 graden elders. ’s Nachts gaat het op de meeste plaatsen vriezen.

bron: Belga