Meer dan helft militairen zou Defensie niet meer als werkgever kiezen

Meer dan helft militairen zou Defensie niet meer als werkgever kiezen

Uit een intern onderzoek van Defensie blijkt dat militairen zich niet gewaardeerd voelen en twijfelen aan hun organisatie. Een meerderheid zou ook jongeren afraden om militair te worden. Oorzaak is het gebrek aan zekerheid, zo blijkt uit een intern rapport, dat de VRT kon inkijken. Het onderzoek werd enkele maanden geleden al afgerond, maar de slechte resultaten werden tot nu toe niet verspreid. De militairen voelen zich niet gewaardeerd en schatten Defensie niet erg hoog in. Opmerkelijk is dat die negatieve tendens nu veel sterker is dan twee jaar geleden. Opvallend: Franstalige militairen zijn iets positiever dan Nederlandstaligen, militairen ouder dan 45 zijn iets positiever dan jongere militairen en er zijn weinig verschillen tussen de verschillende componenten.

Militairen hebben een negatief beeld van hun organisatie. Bijna 40 procent twijfelt of Defensie zijn taak wel goed uitvoert. Evenveel vinden dat ze niet de juiste taken of juiste opdrachten uitvoeren. Een meerderheid denkt dat de bevolking niet fier op hen is. “Iets wat overigens niet klopt”, aldus het onderzoek.

Militairen zijn onzeker over hun toekomst en vinden dat er veel te weinig interne communicatie is. Defensie investeert in sociale media, maar de militairen vinden er hun weg niet naartoe. Ook de externe communicatie laat te wensen over.

Het rapport waarschuwt expliciet dat de onzekerheid voortvloeit uit het gebrek aan keuzes door de politiek. Militairen willen duidelijkheid over welke kazernes sluiten en welke niet.

bron: Belga