"Britse banken kunnen chaotische brexit aan"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse grootbanken kunnen een wanordelijke brexit aan, zegt de Bank of England in een rapport. Zelfs als er grote economische problemen opduiken, beschikken de banken over een voldoende kapitaalbuffer. De nationale bank van Engeland voert elk jaar een stresstest uit op de grootbanken. Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met een economische recessie, met een waardedaling met een kwart van het Britse pond, met een daling met een derde van de huizenprijzen en met meer wanbetalingen op kredieten als gevolg van een verdubbeling van de werkloosheid en een stijgende rente, van 0,5 procent tot 4 procent.

"Deze scenario's zijn erger dan tijdens de jongste financiële crisis", merkt de Bank of England op. Voor de eerste keer sinds die crisis zijn alle zeven Britse grootbanken in de test geslaagd. Bij twee instellingen -Barclays en Royal Bank of Scotland- gingen er eind vorig jaar nog knipperlichten branden. Maar zij hebben intussen maatregelen genomen zodat ze geen extra kapitaal nodig hebben, verzekert de nationale bank.

Op verzekeringsvlak dreigt er dan weer wel een probleem, bericht de Britse zender BBC. Nu hebben zo'n 6 miljoen Britten een verzekeringspolis bij een Europese firma. Als er geen wettelijke afspraken worden gemaakt, dreigen die verzekeraars in de toekomst geen premies meer te kunnen innen of schade uit te betalen.

Groot-Brittannië wil de Europese Unie in 2019 verlaten. Over de precieze modaliteiten wordt al maanden onderhandeld, maar als beide partijen er niet uitkomen dreigt een harde brexit met zware gevolgen voor de handel en economie.

bron: Belga