Acht renners betrapt op doping tijdens Ronde van Colombia

Acht renners betrapt op doping tijdens Ronde van Colombia

Maar liefst acht renners hebben tijdens de Vuelta a Colombia (1-13 augustus) positief getest op het verboden middel CERA. Dat maakt de Internationale Wielerunie (UCI) bekend in een persbericht. Colombiaans kampioen bij de beloften Róbinson López is een van de namen die de UCI vrijgaf. De dopingcontroles vonden plaats op 1 en 2 augustus van dit jaar en werden uitgevoerd door de Cycling Anti-Doping Foundation. Het CADF is de onafhankelijke dopinginstantie die van de UCI de opdracht kreeg de antidopingstrategie in werking te stellen. De bloedstalen van de renners vertoonden sporen van CERA, een middel dat wel eens de ‘derde generatie EPO’ wordt genoemd.

Het gaat om de renners Luis Alberto Largo Quintero, Jonathan Felipe Paredes Hernandez, Edward Fabian Diaz Cardenas, Fabio Nelson Montenegro Forero, Luis Camargo Flechas, Róbinson López, Oscar Soliz Vilca en Juan Carlos Cadena Sastoque. Bij die laatste werd geen CERA gevonden, maar zijn bloedstaal van 11 augustus vertoonde wel sporen van steroïden. De betrapte renners komen uit verschillende ploegen. Winnaar van de twaalfdaagse ronde Aristobulo Cala komt niet in het dossier voor.

Róbinson López reageerde eerder al in de Colombiaanse pers op het nieuws. De beloftekampioen beweert misleid te zijn door een vriend. Volgens de renner kreeg hij op aanraden van die vriend vitaminen toegediend, waarvan hij niet wist wat erin zat. De naam van de persoon in kwestie wilde López echter niet vrijgeven.

De acht wielrenners zijn nu voorlopig geschorst en mogen een tegenexpertise aanvragen.

bron: Belga