Wally: "Het is gemakkelijker om mensen te raken met donkere nummers"

Wally
Foto R.V.

Met zijn single ‘Misère’ scheerde hij hoge toppen, maar voor het grote publiek is hij nog een nobele onbekende. Al verschillende jaren staat Wally als gitarist en zanger naast Tourist LeMC, maar nu komt de Antwerpse muzikant met zijn eigen soloproject op de proppen.

Bijna drie jaar lang deelde hij het podium met Tourist LeMC. Die samenwerking beïnvloedde de stijl die Wally nu brengt. Hoewel de zanger zich vroeger ongemakkelijk voelde in het Nederlands, brengt hij nu zonder problemen songs in het Antwerpse dialect.

“Dat is gewoon het meest comfortabel. Daarnaast vind ik het gemaakt klinken wanneer je in het beschaafd Nederlands zingt omdat ik normaal ook niet zo praat.”

De single ‘Misère’ is regelmatig te horen op de radio en staat in de hitlijsten. Wat doet dat met jou?

“In eerste instantie was het heel raar omdat we geen verwachtingen hadden van het nummer. De song was een halve klucht bij wijze van spreken. Het was dus wel een beetje grappig om te zien hoe serieus de tekst werd genomen. Eigenlijk lachen we met hetgeen waar iedereen over klaagt. Het is een verhaal over de verzuurde mens en het contrast tegenover de vele grotere dingen die in de wereld gebeuren.”

“Zonder dromen is het leven saai”

Naast ‘Misère’ hebben ook andere nummers op de plaat een donker kantje. Heb jij dat zelf ook?

“Ja, zeker. Persoonlijk vind ik niet dat de plaat negatief klinkt. Ik vind dat je alles moet kunnen benoemen in jouw leven. Als je geen problemen durft aankaarten, ben je ook maar een hopeloze optimist. Maar er is zeker een donker kantje, ja. Ik denk dat muziek ook niet zo goed werkt als je enkel happy songs maakt. Ik wil gevoelens raken en dat gaat gemakkelijker met een beladen nummer dan met een nummer over hoe leuk het is dat de zon schijnt.”

De opener van het album ‘Uitzicht’ gaat over uitzichtloze situaties. Op een ander lijkt het vaak beter. Heb je zelf in zo’n situatie gezeten?

“Ja, al vaak. (lacht) Ik denk dat iedereen in zijn leven wel eens in een uitzichtloze situatie terechtkomt. Eigenlijk is dat nummer ook een beetje een verdoken boodschap aan mijn kinderen later. Wanneer het tegen zit, heb je normaal gezien toch nog genoeg meegekregen van je ouders om er het beste van te kunnen maken. Het heeft niet veel nut om altijd naar andere mensen te kijken en te vergelijken met wat zij hebben.”

In het nummer ‘Vuile Was’ breng je een mooie boodschap naar voren. ‘Blijf gewoon jezelf. Oprecht is beter dan schuilen.’ Is dat ook een boodschap die je wil overbrengen naar jouw kinderen?

“Ja, want als je nog maar een beetje probeert iemand anders te zijn, verkwist je jouw eigen tijd en jouw eigen persoonlijkheid. Je kan beter investeren in wie je bent en wat je goed kan, dan iets te doen wat je niet kan.”

Wally
Foto R.V.

Dromen komt vaak terug op de plaat. Ook jij bent een dromer in hart en nieren. Vind je het belangrijk om steeds te blijven dromen? Om dromen te hebben waar je naar toe kan streven?

“Ja. Daar gaat het nummer ‘Vlakte’ ook over trouwens. Als je geen dromen meer hebt of als je denkt dat iets niet mogelijk is, wordt het leven oninteressant denk ik. Je mag niet te zwart-wit denken.”

Je zingt ook: ‘Waar een wil is, is een weg. Je zal het zelf moeten doen.’ Heb je zelf moeten knokken om te staan waar je nu staat?

“Natuurlijk. Doordat ik bij Tourist LeMC speel, komt het voor heel wat mensen over alsof het voor mij gemakkelijk is begonnen. Uiteraard zijn wij allemaal al veel langer met muziek bezig. We komen uit drie, vier of meer projecten met allemaal wisselend succes. Je probeert er natuurlijk zo veel mogelijk uit te halen. Zo gaat het in het leven ook. Niets gaat vanzelf.” (lacht)

Waar zie je jezelf over vijf jaar bijvoorbeeld?

“In zo veel mogelijk muziek. (lacht) Een gelukkig gezin en voor de rest gewoon muziek, muziek, muziek. Ik ben ook van plan om tegen eind volgend jaar een album te maken, maar dan met meer Engelse nineties rock, grunge. Daarnaast ga ik bij Tourist blijven spelen en hopelijk kan dit project ook nog blijven groeien. En hoewel het nu nog onbereikbaar lijkt, zou ik ook heel graag eens samenwerken met Trixie Whitley. Ik ben mega fan.”

 

Lisa Theunis

Het album ‘Uitzicht’ is uit bij Universal.