Democraat stapt op uit commissie van Congres na beschuldigingen van seksuele intimidatie

Democraat stapt op uit commissie van Congres na beschuldigingen van seksuele intimidatie
Democraat stapt op uit commissie van Congres na beschuldigingen van seksuele intimidatie

De Democraat John Conyers heeft zondag zijn ontslag aangekondigd als minderheidsleider van de juridische commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, na beschuldigingen van seksuele intimidatie door medewerksters. Dinsdag opende het Congres een intern onderzoek naar Conyers, die veel respect kreeg voor zijn strijd voor burgerrechten van Afro-Amerikanen en al sinds 1965 in het Congres zit.
Het 88-jarige parlementslid ontkent de beschuldigingen tegen hem en laat in een persbericht weten “vol ongeduld te wachten” tot het moment dat hij zich voor de ethische commissie van het Huis van Afgevaardigden kan verdedigen. Hij zet echter een stap opzij bij het House Judiciary Committee, omdat zijn aanwezigheid als Democratische leider tijdens het onderzoek van de ethische commissie nefast zal zijn voor de werking van de commissie.
Maandag meldde nieuwssite Buzzfeed dat Conyers in 2015 27.000 dollar overmaakte aan een voormalige parlementaire medewerkster die hem ervan beschuldigde haar te hebben ontslagen omdat zij niet was ingegaan op zijn avances. Die informatie werd door Conyers bevestigd. Buzzfeed publiceerde ook andere verklaringen van medewerkers, die onder eed werden afgelegd, waaruit blijkt dat Conyers zich schuldig zou gemaakt hebben aan ongewenste intimiteiten.
Minderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi reageerde zondag in een mededeling dat “niets intimidatie goedpraat, zelfs al heeft de persoon in kwestie een enorme bijdrage geleverd”, en dat ze “elke melding van seksueel geweld zeer ernstig neemt”.
Eerder deze maand kwam ook de Democratische senator Al Franken in opspraak vanwege ongewenste intimiteiten. Die bood zijn verontschuldigingen aan, en liet weten “er naar uit te kijken om weer aan het werk te gaan” in de Senaat, aldus Bloomberg zondagavond.

Bron: Belga