Dag van de Wetenschap trekt recordaantal bezoekers

Dag van de Wetenschap trekt recordaantal bezoekers

De zevende editie van de Dag van de Wetenschap in Vlaanderen en Brussel trok zondag ruim 36.500 bezoekers, 2.500 meer dan vorig jaar. Volgens Technopolis, dat het event coördineert, is dat een record. Ook Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) nam deel, en kondigde onder meer een nieuw kenniscentrum aan voor de Citizen Science Community in Vlaanderen. Het doel van de dag was de Vlaming ervan overtuigen dat wetenschap overal is, en hen zichzelf de vraag te doen stellen of ze überhaupt nog zonder wetenschap zouden kunnen. De bezoekers namen deel aan de 656 verschillende activiteiten op 93 locaties in Vlaanderen en Brussel, en dat meestal gratis en ook op plekken die normaal niet of slechts beperkt toegankelijk zijn voor het publiek.
Minister Muyters trok samen met Technopolis-directeur Stephane Berghmans naar de Imec-toren in Leuven voor enkele workshops. Ze experimenteerden er met stroomkringen en robots, en bestuurden een zelfgemaakte drone. “Voor mij was het antwoord op de vraag ‘Kun jij nog zonder wetenschap?’ al klaar en duidelijk ‘nee!'”, zei Muyters. “Maar heel wat mensen staan er absoluut niet bij stil in welke mate wetenschap ons leven compleet beheerst. Het is dus goed dat we op een dag zoals de Dag van de Wetenschap de Vlaming massaal zelf laten ontdekken dat wetenschap voor iedereen belangrijk is.”
Berghmans toonde zich erg tevreden over de samenwerking met de partners en de opkomst. “Als coördinator is Technopolis heel tevreden dat maar liefst 120 organisatoren hun schouders hebben gezet onder de Dag van de Wetenschap. We zijn ook supertrots met een recordaantal bezoekers. Toch twee duidelijke signalen dat wetenschap meer dan ooit leeft in Vlaanderen en Brussel!”
Muyters kondigde zondag aan dat RVO-Society, een organisatie die een brug slaat tussen wetenschap en onderwijs, vanaf januari het kenniscentrum van de Citizen Science Community wordt. De minister lanceert ook een citizen science-oproep van 1 miljoen euro, om onderzoekers die burgers bij hun onderzoek willen betrekken te stimuleren. Een goed project kan tot 150.000 euro steun krijgen.

bron: Belga