Crevits wil gelijke procedure tegen grensoverschrijdend gedrag in hoger onderwijs

Crevits wil gelijke procedure tegen grensoverschrijdend gedrag in hoger onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits wil dat er in alle Vlaamse hogescholen en universiteiten eenzelfde manier van aanpakken van grensoverschrijdend gedrag komt. Al die instellingen hebben vandaag wel een vertrouwenspersoon, maar de procedures verschillen sterk van elkaar en het is voor de minister van belang dat daar helderheid en transparantie in komen, verklaarde de CD&V-politica vandaag tijdens het middagnieuws op VTM. “Het is zeer goed dat de problematiek eindelijk ter sprake komt. We moeten het momentum aangrijpen om duidelijke afspraken te maken”, stelde minister Crevits. Het komt er voor de minister op aan dat hogescholen en universiteiten dezelfde manier van aanpakken uitwerken. “Ik heb gevraagd de krachten te bundelen en een open procedure te ontwikkelen.”

Dat moet ervoor zorgen dat elke student die met grensoverschrijdend gedrag wordt geconfronteerd of een docent die iets vaststelt, weet dat hij met zijn verhaal ergens terecht kan, dat er iets mee gebeurt en dat ze erop kunnen rekenen dat het verhaal niet wordt misbruikt. Met andere woorden: dat hun punten er niet onder lijden of hun loopbaan geen impact ondervindt.

Van een centraal meldpunt is de minister geen voorstander, want daarmee wordt opnieuw een extra structuur in het leven geroepen.

In een reactie onderstreept Vlaams parlementslid Tine Soens (sp.a) het belang van instellingsoverschrijdend te werk te gaan. “Het mag niet van de ene of de andere instelling afhangen hoe serieus een bepaalde klacht genomen wordt”, aldus Soens.

Zij stelde minister Crevits recent nog een schriftelijke vraag over het thema. Daarin stelde Crevits dat ze de hogescholen en universiteiten zou vragen te werken richting een gezamenlijke engagementsverklaring. Dat zou voor Soens een stap in de goede richting zijn, al zou het niet volstaan.

bron: Belga