PS zet met 170 engagementen stap richting “ideale wereld”

PS zet met 170 engagementen stap richting
Belga / N. Maeterlinck

De PS heeft in Luik een ideologisch congres gehouden waarop 170 engagementen goedgekeurd zijn. De meest opvallende zijn een werkweek van vier dagen en een sociale bonus die alle inkomens boven de armoedegrens helpt.

De Franstalige socialisten willen het verleden achter zich laten en richten hun blik op de toekomst. De laatste jaren waren hard voor de PS, met een federale en regionale oppositiekuur en de schandalen in Luik en Brussel waarin mandatarissen van de partij een hoofdrol speelden. Maar het eerste doctrinaal PS-congres in veertig jaar tijd moest het optimisme terugbrengen.

Drie dagen weekend

De partijleden schaarden zich achter 170 engagementen voor “een ideale toekomst”. De meeste daarvan waren afkomstig van een ‘ideeënwerf’ die twee jaar geleden werd opgericht. De PS pleit voor een vierdaagse werkweek en een sociale bonus die inkomens boven de armoedegrens doet uitstijgen. Er werd ook gepleit voor de invoering van een initiatiefrecht voor burgers om wetgevende voorstellen in het parlement op tafel te leggen en leerplicht vanaf drie jaar.

Hoewel partijvoorzitter Elio Di Rupo sprak van een “nieuwe horizon” voor het socialistisch project dat “resoluut links verankerd” blijft, houdt de partij ook vast aan zijn roots. Zo schaarden de aanwezigen zich achter een geactualiseerde versie van het 120 jaar oude manifest van Charter van Quaregnon, de eerste visietekst van de Belgische Werkliedenpartij. In de nieuwe tekst wordt het concept van ‘klassenstrijd’ behouden.