Fonds Invest for Jobs ondersteunde zeven bedrijven in één jaar

Invest for Jobs, een investeringsfonds dat opgericht is door de sociale partners uit de metaal- en technologiesector, heeft sinds zijn lancering eind 2016 geïnvesteerd in zeven Belgische niet-beursgenoteerde bedrijven. In totaal werd ongeveer 14 miljoen euro geïnvesteerd. Zo konden 1.200 bestaande banen veiliggesteld worden en 900 nieuwe banen op korte termijn gecreëerd worden. “Het was een bemoedigend eerste jaar. De bedrijven richten zich tot ons, dat is positief”, zegt Marc Bolland, directeur van Invest for Jobs.
Doel van het fonds is om niet-beurgenoteerde bedrijven die een positieve invloed hebben op de werkgelegenheid in België financieel te ondersteunen. Het werd opgericht door vakbonden en werkgevers uit de metaal- en technologiesector. Beslissingen worden paritair genomen.
Concreet analyseren de experts van het fonds de ontvangen dossiers op hun financiële merites en koppelen ze er sociale criteria aan. “De doelstellingen op het vlak van werkgelegenheid zijn vanaf het begin vastgelegd. Als die worden gerespecteerd, krijgt het bedrijf een bonus in de vorm van een verminderde rentevoet. In het andere geval kan het fonds beslissen zich terug te trekken”, zegt Bolland. De aandeelhouders, de Fondsen voor Bestaanszekerheid en het Pensioenfonds Metaal, krijgen een correct en vooral stabiel rendement op lange termijn.
Sinds de lancering kreeg het fonds een honderdtal aanvragen. Zeven werden er aanvaard en twee worden nog behandeld. Daar zijn start-ups bij als het Luikse Image Matters en het Antwerpse Crowdbeamer, maar ook meer volwassen bedrijven zoals chocolatier Galler of Century 21.

bron: Belga