Argentijnse marine gaat uit van explosie aan boord van vermiste duikboot

Argentijnse marine gaat uit van explosie aan boord van vermiste duikboot
Argentijnse marine gaat uit van explosie aan boord van vermiste duikboot

Op de positie van de vermiste Argentijnse duikboot ARA San Juan zou kort na het laatste radiocontact op 15 november een explosie gedetecteerd zijn. Dat deelde de Argentijnse marine vandaag in Buenos Aires mee, zich beroepend op informatie van de Amerikaanse autoriteiten en het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen. Aan boord bevinden zich 44 bemanningsleden. De duikboot is meer dan een week geleden uit Ushuaia in Vuurland vertrokken en wordt sinds het laatste radiocontact vermist. “Het geregistreerde voorval was abnormaal, eenmalig, kort, krachtig en van niet-nucleaire oorsprong”, zei de woordvoerder van de marine, kapitein-ter-zee Enrique Balbi, op een persconferentie. De Argentijnse regering kreeg de informatie doorgespeeld van de Amerikaanse ambassadeur in Buenos Aires en via de Argentijnse ambassade in Wenen van het VN-agentschap.

De explosie werd in het zuiden van de Atlantische Oceaan in een straal van 125 kilometer en op een afstand van 430 kilometer van de kust geregistreerd, aldus Balbi. De diepte van de zeebodem varieert er van 200 tot 3.000 meter, omdat daar de continentale helling overgaat naar de diepere oceaan. De zoektocht naar de vermiste duikboot wordt voortgezet.

Ook het Russische leger heeft Argentinië hulp aangeboden. Minister van Defensie Sergej Shoigu heeft het bevel gegeven meerdere experten en speciaal duikmateriaal naar de Argentijnse kust te sturen. Een Russisch marineschip bevond zich voor de kust van West-Afrika en is al onderweg naar Zuid-Amerika, deelde het ministerie vandaag in Moskou volgens het pertsagentschap TASS mee. Eerder al had president Vladimir Poetin in een telefoongesprek met zijn Argentijnse collega Mauricio Macri hulp toegezegd.

Bron: Belga