Mladic schuldig aan genocide Srebrenica, moord en terreur

Mladic schuldig aan genocide Srebrenica

Ratko Mladic, de van oorlogsmisdaden en genocide verdachte oud-generaal van de Bosnische Serviërs, is door het Joegoslavië-Tribunaal schuldig bevonden aan genocide in Srebrenica, moord en terreur. De beklaagde moest eerder verwijderd worden uit de zittingszaal waarin de rechter deze ochtend het vonnis tegen hem las. Zijn verdediging had gevraagd om vijf minuten pauze, maar dat werd drie kwartier. Bij terugkeer in de zaal begon Mladic te schreeuwen waarop de rechter hem eruit liet zetten. Tijdens de schorsing is een aantal keren zijn bloeddruk gemeten, zei zijn verdediging. Die bloeddruk is volgens de advocaten gevaarlijk hoog. Ze vroegen om uitstel van het voorlezen van het vonnis maar daar wilde de rechter niet op ingaan.

Volgens de verdediging is drie keer de bloeddruk gemeten en waren de resultaten: 175 over 96; 180/80 en – na weer een kwartier – nog eens 180/80. De advocaat sprak van een “zeer precaire situatie”. De rechter reageerde dat hij als hoogste waarde 170 bovendruk had doorgekregen. Mladic werd naar een zaal geleid waar hij desgewenst op een bank kon liggen om via een livestream het vonnis verder te volgen.

De rechter van het Joegoslavië-Tribunaal was kort voor de schorsing net begonnen met het voorlezen van de passage waarin duidelijk moet worden op welke punten Mladic schuldig of onschuldig is. Bij de eerste aanklacht vroeg Mladic’ advocaat om de schorsing.

Mladic vroeg eerder om uitstel van het vonnis vanwege gezondheidsproblemen. Maar de rechter wees dat verzoek af.

bron: Belga