WK 2018 – Geen Belgische scheidsrechters in eerste voorselectie van FIFA

WK 2018 - Geen Belgische scheidsrechters in eerste voorselectie van FIFA

Het Referee Comittee van de Wereldvoetbalbond FIFA heeft een voorlopige lijst bekendgemaakt van de 36 scheidsrechters die kans maken om op het WK in Rusland van komende zomer te fluiten. De Europese voetbalcompetities hebben recht op tien plaatsen, maar daarbij zit geen enkele Belgische ref. De 36 scheidsrechters, onder wie de Nederlander Björn Kuipers, de Duitser Felix Brych en de Sloveen Damir Skomina, nemen van zaterdag 25 tot woensdag 29 november in Abu Dhabi deel aan een eerste seminarie ter voorbereiding op het WK.

De FIFA maakt in januari 2018 – na het seminarie en tijdens de winterstop – de definitieve lijst bekend, zo bevestigde een woordvoerder aan Belga. Hoewel de 36 namen nog niet helemaal vastliggen, mogen de Belgische scheidsrechters weinig hoop koesteren er alsnog bij te zijn. Enkel wanneer één van de tien Europese refs geblesseerd uitvalt of door de mand valt tijdens de seminaries, zal de FIFA een vervanger aanduiden.

Het is voorlopig ook niet duidelijk of de Video Assistant Referee (VAR) beschikbaar zal zijn in Rusland. Mogelijk mag een Belgische videoref nog wel zijn koffers pakken voor het WK.

Het is al van 2010 geleden dat een Belgische scheidsrechter nog eens mocht fluiten op een groot toernooi. Toen leidde Frank De Bleeckere, nu nauw betrokken bij de professionalisering van de arbitrage, drie wedstrijden op het WK in Zuid-Afrika in goede banen.

bron: Belga