Sportgala 2017: wie volgt Greg Van Avermaet en Nafi Thiam op?

Sportgala 2017: wie volgt Greg Van Avermaet en Nafi Thiam op?

Sportspress heeft vandaag de longlisten voor het Sportgala van 2017 bekendgemaakt. Op zaterdag 16 december weten we wie Greg Van Avermaet en Nafi Thiam opvolgt als Sportman en Sportvrouw van het Jaar. In 2016 leek de keuze voor Van Avermaet en Thiam glashelder. De twee veroverden beiden een olympische titel en leken zo op eenzame hoogte te staan. Dit jaar zou het wel eens een meer open strijd kunnen worden, al lieten de uittredende winnaars wel degelijk opnieuw hun kunnen zien.

Bij de mannen lijkt de grootste tegenstand van Van Avermaet uit het zuidelijk landsgedeelte te komen. Tennisser David Goffin speelde afgelopen zondag nog de finale van de ATP World Tour Finals, waarin hij onderweg won van Rafael Nadal en Roger Federer, en vecht komend weekend als speerpunt van het Belgisch team zijn tweede Davis Cup-finale in drie jaar uit. Ook wielrenner Philippe Gilbert (winst in Ronde van Vlaanderen en Amstel Gold Race) en rallypiloot Thierry Neuville (voor de derde maal vice-wereldkampioen rally) kenden opnieuw een uitstekend jaar. Verder pakten Seppe Smits (snowboarden slopestyle) en Wout van Aert (veldrijden) de wereldtitel in hun discipline en kenden ook een aantal Rode Duivels opnieuw een sterk 2017.

Bij de vrouwen kan Nafi Thiam haar derde titel veroveren, maar de wereldkampioene in de zevenkamp krijgt eveneens pittige concurrentie. Turnster Nina Derwael ontbolsterde afgelopen jaar helemaal met een Europese titel en brons op het WK op de brug met ongelijke leggers, terwijl Jolien D’hoore een uitstekend wegseizoen kon aanvullen met een wereldtitel in de ploegkoers (aan de zijde van Lotte Kopecky). Verder veroverden sterspeelsters Emma Meesseman en Ann Wauters brons met de Belgian Cats (basketbal) op het EK, verdedigde Delfine Persoon met succes haar WBC-wereldtitel bij de lichtgewichten en pakten veldrijdster Sanne Cant (goud op WK en EK) en muurklimster Anak Verhoeven (goud op Wereldspelen en EK) uit met een unieke dubbel.

Verder staan ook de prijzen van Ploeg van het Jaar, Belofte, Coach en Paralympïer van het jaar nog op het programma.

bron: Belga