PVDA linkt Verhofstadt aan Paradise Papers

PVDA linkt Verhofstadt aan Paradise Papers

Oud-premier en liberaal fractieleider in het Europees Parlement Guy Verhofstadt was bestuurder van een groep die opduikt in de Paradise Papers. Dat claimt PVDA vandaag in een mededeling. Verhofstadt was tot april vorig jaar bestuurder van de Antwerpse rederij Exmar en had volgens de uiterst linkse partij moeten weten dat het bedrijf offshoredochters had in Bermuda. “Fake news”, zo reageert de woordvoerder van Verhofstadt. De PVDA stootte op de naam van Exmar-ceo Nicolas Saverys in de databanken van de Paradise Papers als bestuurder van twee maatschappijen op Bermuda: Exmar Offshore Ltd. en Benor Tankers Limited. Exmar Offshore Ltd. staat in de geconsolideerde rekeningen van de groep Exmar op de lijst van dochterondernemingen. Dit bedrijf is niet enkel gericht op de industriële offshoreactiviteiten, het baggeren, maar gaat ook in strikte belastingtermen over een offshorebedrijf, stelt de PVDA.

“Ex-bestuurder Guy Verhofstadt kan moeilijk beweren dat hij niet op de hoogte was van het bestaan van deze maatschappij”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. “Hij was bestuurder van de holding, de activiteiten van Exmar Offshore Ltd. stonden in de geconsolideerde rekeningen en hij kreeg als bestuurder jaarlijks 60.000 euro om dat te weten.”

“Dit is fake news in de zuiverste zin van het woord”, reageert Bram Delen, de woordvoerder van Verhofstadt. “Exmar Offshore houdt zich bezig met activiteiten die zich letterlijk ‘van de kust weg’ bevinden, zoals bijvoorbeeld platformen in zee. Dit heeft niets maar dan ook niets te maken met offshore in de fiscale zin van het woord.”

Volgens Delen “verzint de PVDA dingen op basis van een misleidende spraakverwarring”. “CEO Nicolas Saverys heeft me zelfs meegedeeld dat Exmar helemaal niet genoemd wordt in de Panama of Paradise papers. Het is de PVDA zelf die deze link legt en op basis daarvan kwaadwillig leugens verspreidt”, voegt de woordvoerder toe.

bron: Belga