Programma tweede Triënnale Brugge krijgt vorm

Programma tweede Triënnale Brugge krijgt vorm

Het thema van de tweede Triënnale in Brugge is “Liquid city, de Vloeibare Stad”. Dat zeiden curatoren Till-Holger Borchert en Michel Dewilde vandaag, toen ze toelichting gaven over het kunstenfestival op het stadhuis van Brugge. De eerste editie van de kunsttriënnale in 2015 bleek meteen een groot succes. “Het succes kwam er vooral door de gelaagdheid, zodat de werken en installaties door iedereen anders gelezen en beleefd konden worden. Ook door hen die minder van kunst kennen”, opende burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). “We willen op diezelfde weg verder gaan tijdens de komende editie.”

Het programma voor de komende editie krijgt al stevig vorm en wordt opgebouwd rond het begrip “Liquid City” van de Poolse socioloog Zygmunt Bauman, die zelf ook naar Brugge zal komen. “De beeldende en architecturale werken moeten een antwoord bieden op crisismomenten in de vloeibare maatschappij”, menen de curatoren.

Er is een kunstenparcours uitgetekend dat begint op de Burg. Het traject doorkruist de hele binnenstad, van het Minnewaterpark tot het Sasplein. In totaal zullen er vijftien installaties te zien zijn waaronder een vijftien meter hoge structuur van de Amerikaan John Powers, en de URB EGG van de Spanjaarden José Selgas en Lucia Cano. Dat wordt het epicentrum van de triënnale, dat aan de Coupure op het water zal zweven.

Ook Zeebrugge en die andere kunsttriënnale Beaufort zullen betrokken worden bij het Brugse festival. Zo komt er ook een URB EGG in Zeebrugge en zal de Chinese wolhandkrab, een creatie van het Brusselse architectencollectief rotor, richting de badstad trekken. Daarnaast zijn er tentoonstellingen, lezingen en rondleidingen. Er wordt ook een programma voor kinderen en jongeren uitgewerkt.

Triënnale Brugge vindt plaats van 5 mei tot 16 september 2018.

bron: Belga