Mogelijk 10.000 processen opnieuw door datamanipulatie in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië moeten wegens de verdenking van datamanipulatie in een forensisch lab mogelijk duizenden strafprocessen overgedaan worden. In het betrokken lab in Manchester zouden meer dan 10.000 gevallen van manipulatie van gegevens achterhaald zijn. Dat deelde de National Police Chiefs’ Council (NPCC) dinsdag mee. Bij driekwart van de gevallen gaat het om verkeersovertredingen, zoals bijvoorbeeld ongevallen veroorzaakt onder invloed van drugs. De BBC meldde dat de aanklagers al 50 processen vanwege mogelijke manipulatie hebben stopgezet. Bij twee processen rond dodelijke verkeersongevallen is het hof van beroep ingeschakeld.
De forensische proeven moeten volgens de politie overgedaan worden. In het lab werden bewijsmiddelen onderzocht, ook voor zware delicten zoals verkrachting of moord. Na eerste bijkomende tests van bewijsmateriaal bij zware delicten zijn tot dusver geen afwijkingen vastgesteld, aldus de NPCC.
De zaak was in januari al aan het licht gekomen, het lab werd onderzocht en twee mannen opgepakt. Volgens de Britse inspectie voor forensische wetenschappen gaat het om de tot nog toe grootste zaak van deze aard wat betreft het aantal tests.

bron: Belga