Krakers verlaten pand aan Stapelplein in Gent

De Roma die begin november een pand aan het Stapelplein in Gent hadden gekraakt, hebben de woning vrijwillig verlaten. Dat bevestigt de Gentse lokale politie. De lokale politie stelde vandaag vast dat de krakers het pand aan het Stapelplein verlaten hebben. “Ze hebben de woning redelijk netjes achtergelaten. Wanneer ze weggetrokken zijn, is niet duidelijk. We hebben de eigenaars verzocht om het pand slotvast te komen maken”, zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert.

Het pand was gekraakt voor de nieuwe strengere kraakwet op donderdag 16 november in werking trad. De politie kon de groep niet uitzetten omdat het kraken van een onbewoond pand onder de vorige wetgeving niet strafbaar is. Nu is het dat wel, maar de procedure kan nog altijd lang aanslepen.

De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen was wel een onderzoek gestart naar andere strafbare feiten gepleegd door de krakers aan het Stapelplein. Zo werd een televisieploeg van de VRT agressief benaderd. Het pand werd in de nacht van 3 op 4 november nog bestormd door een twintigtal gemaskerde mensen, waarna één relschopper aangehouden werd.

bron: Belga