Binnenkort in Wallonië verboden te roken in wagens met kinderen

Binnenkort in Wallonië verboden te roken in wagens met kinderen

De Waalse regering buigt zich donderdag in een eerste lezing over een ontwerpdecreet over de luchtkwaliteit dat onder meer een verbod invoert voor roken in de wagen in aanwezigheid van minderjarigen. Dat kondigde Waalse minister van Leefmilieu Carlo Di Antonio (cdH) vandaag aan op de commerciële radiozender Bel RTL. De nieuwe milieu-inbreuk zal worden bestraft met een boete van 150 euro. De tekst staat nog maar aan het begin van de wetgevende procedure. De definitieve goedkeuring door het kabinet zal wellicht pas midden volgend jaar gebeuren, waarna het ontwerp naar het Waals Parlement gestuurd kan worden. Di Antonio hoopt dat het rookverbod in auto’s met kinderen eind 2018 van kracht kan worden.

Een dergelijk verbod bestaat vandaag reeds in meerdere landen – onder meer bepaalde Amerikaanse staten en Canadese provincies, Australië, Zuid-Afrika en in Europa in Frankrijk, Ierland, Engeland en Wales.

Maar heel wat rokers passen het rookverbod in de wagen in aanwezigheid van kinderen vandaag reeds toe, onder impuls van onder meer de Stichting tegen Kanker. Uit een onderzoek van deze organisatie blijkt dat 93 procent van de Belgen achter dergelijk verbod staat. Bij de rokers gaat het nog steeds om 88 procent van de ondervraagden. Een wagen waarin gerookt wordt bevat 27 maal meer kankerverwekkende stoffen dan een huis, aldus de Nationale Coalitie tegen Tabak.

In 2016 pleitte minister van Volksgezondheid Maggie De Block voor een rookverbod in wagens in aanwezigheid van minderjarigen onder 16 jaar. Ze rekende op het parlement om dat te realiseren. En in Vlaanderen heeft Open Vld een voorstel van decreet ingediend, waarover echter nog niet gestemd werd.

bron: Belga