VUB dient aanvraag in om Saint-Vé als cultureel erfgoed te erkennen

Het Brussels Studentengenootschap (BSG), het St. V-comité en het centrum voor academische en vrijzinnige initiatieven (CAVA) hebben een aanvraag ingediend voor de opname van de Sint-Verhaegenherdenking en -stoet als immaterieel cultureel erfgoed. Dat heeft de Vrije Universiteit Brussel maandag, op de dag van de Sint-Verhaegenherdenking, bekendgemaakt. De aanvraag werd ingediend bij het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse Overheid op de afdeling Cultureel Erfgoed. Sinds 1888 herdenken de VUB en de Université Libre de Bruxelles (ULB) op 20 november jaarlijks hun stichter Pierre-Théodore Verhaegen en die traditie willen de initiatiefnemers nu erkend zien.
De VUB komt voort uit de ULB, die gesticht werd op 20 november 1834. Die dag werd vanaf de 19de eeuw gevierd met een dag vrij.
Maandag 20 november was het dus traditiegetrouw feest op de Brusselse Zavel, waarna een stoet van praalwagens en bier richting Beurs trok. Zo’n 6.000 studenten van de VUB en de ULB namen maandag deel aan de festiviteiten.

bron: Belga