Voormalige Wimbledon-winnares verliest strijd tegen kanker

Novotna is overleden aan kanker
EPA / G. Penny

In Tsjechië is de voormalige Wimbledon-laureate Jana Novotna overleden. Op haar 49ste verloor de drievoudige olympische medaillewinnares de strijd tegen kanker.

Novotna zal de geschiedenisboeken ingaan als een van de eerste speelsters die niet vastgelijmd bleef aan de baseline, wat in de jaren tachtig eerder regel dan uitzondering was in het vrouwencircuit.

Dubbelspel

Als dubbelspecialiste was de Tsjechische niet te beroerd om naar het net te komen, wat haar geen windeieren legde. In haar carrière veroverde ze maar liefst zestien grandslamtitels in het dubbelspel, terwijl ze ook twee keer een zilveren medaille pakte op de Olympische Spelen.

Ook in het enkelspel stond Novotna jarenlang aan de top. Zo verdween ze tussen 1991 en 1998 niet een keer uit de top tien van de WTA-ranking, met een tweede plaats in 1997 als hoogste ranking ooit. Een jaar later behaalde ze ook haar grootste triomf door de Française Nathalie Tauziat te kloppen in de finale van Wimbledon.

In 1993 had ze een vorige finale nog verloren van Steffi Graf, maar door uit te huilen bij de hertogin van Kent tijdens de prijsuitreiking won ze wel de sympathie van het publiek.

Kanker

Een jaar later, in 1999, zette Novotna een punt achter haar carrière als profspeelster. In 2005 werd ze opgenomen in de International Tennis Hall of Fame. De voorbije jaren leed ze aan kanker, wat haar zondag fataal is geworden.

«Ze is vredig heengegaan in het bijzijn van haar familie», zegt Steve Simon, de CEO van de WTA. «Jana was een inspiratie voor iedereen die haar kende, zowel op als naast het veld. Haar naam zal altijd blijven weerklinken in de geschiedenis van het vrouwentennis.»