WB schaatsen Stavanger – Bart Swings kan olympische start op de tien kilometer vergeten (Update)

WB schaatsen Stavanger - Bart Swings kan olympische start op de tien kilometer vergeten (Update)

Bart Swings kan een startplaats op de tien kilometer tijdens de Olympische Winterspelen vergeten. Bij de Wereldbekerwedstrijden in het Noorse Stavanger noteerden maar liefst zeventien schaatsers een tijd die sneller was dan die van de Belg (13:12.32). Swings werd achtste in de B-groep. De Nederlander Sven Kramer won de wedstrijd in de A-groep in 12:50.97. De Canadees Ted-Jan Bloemen en de Nederlander Erik-Jan Kooiman werden tweede en derde. In de A-groep waren in totaal tien schaatsers sneller dan Swings.
De Wereldbekermanche in Stavanger was de enige kwalificatiewedstrijd voor de Spelen. In de praktijk hebben de beste twaalf in Noorwegen zich dit weekend voor het olympische toernooi geplaatst. In theorie is er nog een mogelijkheid om zich via een hoge klassering in het gecombineerde Wereldbekerklassement (5000 en 10.000 meter) er bij te rijden. Eind december maakt de Internationale Schaats Unie (ISU) het olympisch deelnemersveld officieel bekend.
De tien kilometer is de laatste jaren bepaald niet de specialiteit van Swings. Hij zal zich voor het toernooi in Pyeongchang moeten richten op de 1500, de 5000 meter en de massastart. Vier jaar geleden op de Spelen eindigde hij als nieuweling in het schaatsen op de langste afstand als vijfde. Alleen op de 5000 meter boekte Swings in Sochi een beter resultaat: vierde.

.

bron: Belga