Onrust Zimbabwe – Ook jongeren van Zanu-PF keren zich af van Mugabe

Onrust Zimbabwe - Ook jongeren van Zanu-PF keren zich af van Mugabe
Onrust Zimbabwe - Ook jongeren van Zanu-PF keren zich af van Mugabe

De invloedrijke jongerenafdeling van de regeringspartij Zanu-PF heeft vandaag de 93-jarige Zimbabwaanse president Robert Mugabe opgeroepen om af te treden. Daarnaast vragen ze ook dat zijn vrouw Grace Mugabe uit de partij wordt gezet. Het merendeel van de regionale afdelingen van Zanu-PF nam vrijdag een motie van wantrouwen tegen Mugabe aan en vraagt hem om ontslag te nemen als president. Volgens de provinciale comités heeft de 93-jarige president “de controle over de partij en regeringszaken verloren”.

De regeringspartij zal vandaag volgens mediaberichten vergaderen over het afzetten van Mugabe als partijleider. Maar daarnaast zal ook de top van het leger, dat woensdag Mugabe onder huisarrest had geplaatst, vandaag overleg plegen met Mugabe. Vermoedelijk zal hij daarbij onder druk worden gezet om zich terug te trekken als president. Een katholieke priester, Fidelis Mukonori, treedt op als bemiddelaar bij die gesprekken.

Gisteren waren in de hoofdstad Harare al tienduizenden mensen op straat gekomen om het leger te steunen en het aftreden van Mugabe te eisen.

Bron: Belga