Israëlische president weigert genade aan veroordeelde ex-soldaat

Israëlische president weigert genade aan veroordeelde ex-soldaat

De Israëlische president Reuven Rivlin heeft het genadeverzoek van een ex-soldaat afgewezen. Elor Asaria werd voor doodslag veroordeeld tot veertien maanden gevangenisstraf. Hij had een gewonde Palestijnse aanslagpleger met een kopschot gedood. Een woordvoerder van de president maakte de beslissing vandaag bekend.
In maart 2016 doodde de toenmalige militair in Hebron een op de grond liggende gewonde Palestijnse aanslagpleger met een kopschot. Een medewerker van de Israëlische mensenrechtenorganisatie Betselem filmde het voorval dat wereldwijd ontzetting veroorzaakte. Ook in Israël ontstond een heftige controverse. Premier Benjamin Netanjahu sprak zich meermaals uit voor begenadiging van de ex-soldaat.

Een militaire rechtbank vond Asaria in januari schuldig aan doodslag en veroordeelde hem tot 18 maanden celstraf. Die straf werd in beroep bevestigd. Begin augustus werd de straf door stafchef Gadi Eisenkott met vier maanden ingekort.

“Een verder verlichting van de straf zou de weerstand van het Israëlische leger en de Israëlische staat schade toebrengen”, aldus de motivatie van Rivlin om het genadeverzoek af te wijzen. De “zuiverheid van het wapen” maakt deel uit van de centrale waarden van de strijdkrachten.

Asaria had tijdens zijn proces verklaard dat hij vreesde dat de Palestijn een verborgen explosief droeg. De rechter vond zijn verklaring echter niet geloofwaardig.

bron: Belga