Koen Geens is hard voor Brusselse politie

BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft zwaar uitgehaald naar de Brusselse politie. «Dit is niet professioneel», zei hij.

Geens (foto) had in ‘De Zevende Dag’ stevige kritiek op de Brusselse politie. Hij verwijt hen een gebrek aan professionalisme. «Dit is niet mijn eerste mindere ervaring met de politie van Brussel-Stad. Dit is niet professioneel», zei hij over het rapport dat is opgesteld na de rellen in Brussel. Hij wijst erop dat de voorspelbaarheid en beheersbaarheid van de crisis «vrij groot was».

20 procent

Hij verwacht dat speurders, op basis van camerabeelden 20 à 30% van de daders die aan de Beurs rel schopten, zullen kunnen identificeren. Er zijn maar drie aanhoudingen gebeurd na de rellen, terwijl op camerabeelden veel meer relschoppers te zien zijn. «Twintig procent zou al heel goed zijn», klonk het. Op basis van camerabeelden is het niet gemakkelijk om iemand te identificeren.

Politiezones

De N-VA stapt in 2019 niet in de Brusselse regering als er geen fusie van de zes Brusselse politiezones komt. Dat heeft Johan Van den Driessche, N-VA-fractieleider in het Brussels parlement, gezegd tijdens een debat op RTL-TVi als reactie op de rellen. De Vlaamse partijen zijn voorstander van een eengemaakte zone voor het hele Gewest, de Franstalige partijen zijn tegen die fusie. Het is echter het federaal parlement dat moet beslissen. Sp.a roept de andere Vlaamse partijen op om een wetsvoorstel van de socialisten daarover te steunen in de Kamer.

Protest

De Marokkaanse beweging ‘Rifains du Hirak’ organiseerde gisteren een bijeenkomst aan het Albertinaplein om afstand te nemen van de rellen na de kwalificatie van Marokko voor het WK voetbal. Volgens de organisatoren waren er 100 à 150 mensen. De lokale politie sprak van 80. Eerder op de dag was er aan de Beurs ook een samenkomst om de rellen af te keuren. Daar daagden 20 mensen op.