Gewonden bij confrontatie tussen politie en sans-papiers bij bezettingspoging

Gewonden bij confrontatie tussen politie en sans-papiers bij bezettingspoging

Bij een confrontatie tussen circa 80 migranten van het collectief Voix des Sans-Papiers (VSP), die een nieuwe bezetting van een leegstaand pand in de Brusselse Zandstraat wilden beginnen, en agenten van de anti-agressiebrigade, zijn zaterdag minstens zes personen gewond geraakt. Drie van hen werden geraakt door plastic projectielen, aldus de woordvoerder van VSP. De groep moet eind dit weekend het gewezen Astrid hotel verlaten dat sinds half september wordt bezet. Op zoek naar een nieuw onderkomen hebben medestanders een leegstaand gebouw in de Zandstraat geopend. “Een buur heeft de politie gebeld. Toen we ter plaatse kwamen hebben drie agenten en iemand in burger zonder armband ons de toegang ontzegd. We weigerden en een agent duwde een migrant tegen een auto”, aldus VSP-woorvoerder Modou. De situatie verhitte en er werden projectielen in harde plastic afgevuurd. Drie personen raakten daardoor gewond. Er vielen ook matrakslagen.
De lokale en federale politie kwamen in versterking. “We hebben hulp ingeroepen. In eerste instantie werd ons een ziekenwagen geweigerd. Een politieman trad uiteindelijk op als tussenpersoon, waarna de toestand kalmeerde. De agenten zijn vertrokken en we zijn uiteindelijk het gebouw binnen gegaan. Dat bleek ongezond en dus zijn we teruggekeerd naar het Astrid hotel”. De groep wil klacht indienen tegen het gedrag van de politie dat ‘volkomen disproportioneel’ wordt genoemd.
Bij de politie wordt gezegd dat de brigade ter plaatse werd geroepen voor verdachte handelingen en het forceren van de deur van een gebouw. “Toen de brigade aankwam, met specifiek interventiematerieel, werd ze op de hoogte gebracht dat het slot was geforceerd. Niemand wist wat te verwachten. Een 50-tal personen heeft hen bedreigd. De agenten hebben toen gebruik gemaakt van pepperspray en enkele personen raakten gewond. Er werd versterking ter plaatse geroepen. Het is pas toen dat de agenten vernamen dat ze te maken hadden met leden van Voix des Sans-Papiers die verhuisden”, aldus Ilse Van de Keere, woordvoerder van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene.

bron: Belga