Onrust Zimbabwe: “criminelen” uit entourage Mugabe worden opgepakt, meldt leger

Onrust Zimbabwe:
Onrust Zimbabwe: "criminelen" uit entourage Mugabe worden opgepakt

Het Zimbabwaanse leger, dat de hoofdstad Harare controleert, heeft de afgelopen dagen verschillende “criminelen” uit de entourage van president Robert Mugabe opgepakt. In een mededeling in staatskrant The Herald, de eerste sinds de op tv uitgezonden boodschap woensdagochtend, heeft het leger het over “grote stappen” in de zuiveringsactie van regeringspartij Zanu-PF. Andere “criminelen” zijn nog altijd op de vlucht. Wie al opgepakt is en wie nog op vrije voeten is, maakten de generaals niet bekend. Verder gaf het leger nog mee dat het “in contact staat met Mugabe”. Gisteravond publiceerden de Zimbabwaanse staatsmedia al foto’s van het overleg in Mugabes ambtswoning, tussen een ontspannen lijkende president en legerbevelhebber Constantino Chiwenga. De twee gezanten die door de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma naar Harare gestuurd werden, waren ook te zien op te beelden.

Het leger beraadt zich met de 93-jarige Mugabe over de volgende stappen. Zodra er een uitkomst is, zal de bevolking geïnformeerd worden.

De entourage van de vorige week ontslagen vicepresident Emmerson Mnagagwa meldt intussen dat de vroegere vicepresident sinds gisteren terug is in Zimbabwe. Zijn naam wordt het meest genoemd als opvolger van Mugabe.

Bron: Belga