Hariri zal “als premier van Libanon” ontvangen worden in Elysée

Hariri zal
Hariri zal "als premier van Libanon" ontvangen worden in Elysée

Saad Hariri zal morgen bij zijn aankomst in het Elysée in Parijs “in de hoedanigheid van eerste minister” van Libanon ontvangen worden. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron duidelijk gemaakt. “Zijn ontslag is niet erkend in zijn land, omdat hij er niet is teruggekeerd”, zo verklaarde hij tijdens de sociale top in Göteborg. Macron verwacht ook dat Hariri na zijn bezoek terug zal keren naar Libanon. Hariri had op 4 november vanuit Saoedi-Arabië onverwacht zijn ontslag als premier van Libanon aangekondigd. Meteen ontstonden er er speculaties dat Riyad hem tot het ontslag had gedwongen, om spanningen met de door Iran gesteunde sjiitische Hezbollah te creëren. Saoedi-Arabië en Iran zijn aartsvijanden.

Sinds de aankondiging van zijn ontslag heeft Hariri Saoedi-Arabië niet meer verlaten. Maar op uitnodiging van Macron wordt hij morgen wel verwacht in het Elysée, de ambtswoning van de Franse president. Vermoedelijk zal hij vanavond al in Frankrijk aankomen.

“Het gaat om een vriendschappelijke uitnodiging, om zaken met hem te bespreken en om de eerste minister van een bevriend land te ontvangen”, aldus Macron.

Het Franse staatshoofd zegt dat hij er niet aan twijfelt dat Hariri na het bezoek terug zal keren naar Libanon. Volgens Macron gebeurt dat “de komende dagen of weken (…) Het is aan hem om zijn agenda bekend te maken.”

Bron: Belga