Yevgueni: "We willen met z’n allen veel te veel"

Yevgueni-frontman Klaas Delrue mag dan wel de 40 gepasseerd zijn, van een midlifecrisis is er nog lang geen sprake. En dat heeft hij deels te danken aan zijn dochtertje, die na zes lange IVF-jaren toch gezond en wel ter wereld kwam. De nieuwe plaat van Yevgueni werd dan ook toepasselijk ‘Tijd is alles’ gedoopt. “Ik probeer in reine te komen met die verloren jaren”, klinkt het.

Met ‘Tijd is alles’ is Yevgueni alweer toe aan hun zesde album, maar op deze plaat voelt een pak dwingender dan zijn voorgangers. Het overkoepelende thema is ‘tijd’, en hoe die ons soms ongezien dreigt te ontglippen.

“Door ouder te worden beleef je de tijd sowieso anders”, legt Klaas Delrue uit. “Vrije tijd wordt steeds waardevoller.” Toch is dat niet de hoofdverklaring voor de titelkeuze. Die ligt bij zijn dochtertje, dat intussen 1,5 jaar oud is. Zij kwam ter wereld na een slopende reeks IVF-behandelingen. Een proces dat maar liefst zes jaar in beslag nam.

Hoe kijk jij terug op die periode?

Klaas Delrue: (Foto midden) “Dat hele proces heeft er behoorlijk ingehakt bij mij en mijn partner. Voor ons is het gelukkig goed afgelopen, maar dat neemt niet weg dat die zes jaar een beetje aanvoelen als verloren jaren. Omdat die hele IVF-procedure je hele leven overneemt. Alles wat je doet ga je afstemmen op het optimaliseren van je kans op een kind. Als koppel is dat een hele uitdaging, vooral omdat je met elkaar moet blijven praten. Anders groei je uit elkaar.”

“Je kunt de echo’s uit het verleden niet negeren”

Toch klinkt de plaat al bij al niet zwaarmoedig.

“De plaat is pas opgenomen na de geboorte, dus de verlossing en de blijheid primeren. Er zijn ook mensen die zeggen dat het vrij donker klinkt, maar ik heb geprobeerd om er toch vooral hoop, troost en steun in te steken. De bedoeling was dat dit een vrolijke, frisse plaat zou worden, al kan je de echo’s uit het verleden natuurlijk niet helemaal negeren.”

Waarom is het voor jou zo belangrijk om met dat IVF-verhaal naar buiten te komen?

“We hebben daar echt heel bewust over nagedacht. Normaal gezien houd ik het verhaal achter de plaat liever stil, zodat er hun eigen versie van kunnen maken. Maar in dit geval vond ik het belangrijk om dat wel te doen. Een op de vijf koppels krijgt te maken met IVF, maar toch wordt er amper over gepraat.”

Weten mensen hoe ze moeten reageren wanneer je hen vertelt hoe slopend de procedure is?

“Voor de omgeving is het heel moeilijk om aan te voelen wanneer je er wel of niet over wil praten. Als koppel wil je vooral zoveel mogelijk momenten creëren dat je er niet aan moet denken, waardoor je onbewust zelf een soort drempel inbouwt. Voor mijn ouders was dat heel moeilijk. Zij wisten absoluut niet wanneer ze er wel of niet over moesten beginnen. Wanneer je bijvoorbeeld vertelt in welke fase je zit, gaat iedereen automatisch meetellen. En dat wil je net vermijden, waardoor je bewust zulke details verzwijgt. Zo gemakkelijk is het dus om een taboe te creëren.” (lacht)

Toch gaat de plaat niet exclusief over de geboorte van je dochtertje. Ook het maken van keuzes is een belangrijk thema. Zo zing je in ‘Wat nu belangrijk is’ ‘Je kan nog alles worden, maar je hoeft niet alles te zijn’.

“Dat nummer gaat over hoe steeds meer mensen zichzelf voorbij lopen. In de generatie net onder ons zie ik ontzettend veel burn-outs. En dat is volgens mij komt dat omdat we met z’n allen te veel willen: een goede partner zijn, een goede moeder en een topredactrice. Het gevolg is dat je op het werk overuren maakt, terwijl je je ondertussen schuldig voelt omdat je je dochter bij je moeder gedropt hebt. Het is belangrijk om voor jezelf keuzes te maken over wat belangrijk is. En daar voldoende tijd in te investeren.”

“Het was voor ons belangrijk om een veelzijdige en maatschappelijk relevante plaat te maken, niet een babyplaat of een plaat over één thema. Het zijn songs die bij uitbreiding gaan over een generatie jonge mensen met vele mogelijkheden, maar niet altijd een houvast in deze jachtige tijden. Songs over spijt, ouder worden, keuzes maken, twijfels en toekomstperspectief, thema’s die zowel mij als veel mensen in mijn omgeving bezig houden.”

Mare Hotterbeekx

Yevgueni speelt op 16/11 in de AB te Brussel.