Minister Weyts vraagt Vlaamse gemeenten diervriendelijk vuurwerk te gebruiken

Minister Weyts vraagt Vlaamse gemeenten diervriendelijk vuurwerk te gebruiken

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts roept alle Vlaamse gemeenten in een brief op om gebruik te maken van diervriendelijk en geluidsarm vuurwerk tijdens de overgang van oud naar nieuw. De brief komt er aansluitend op de demonstratie van geluidsarm vuurwerk die Dierenrechtenorganisatie Gaia in het Brusselse Jubelpark hield. Het luide vuurwerk, de onverwachte knallen en de lichtflitsen zijn voor dieren vaak een probleem op tijdens de nieuwjaarsnacht. Heel wat dieren worden er angstig door en sterven soms doordat ze helemaal in paniek raken. In zijn brief geeft minister Weyts enkele voorzorgsmaatregelen die de impact op dieren kunnen verminderen mee aan de gemeenten.

Zo ijvert Weyts ervoor om al het vuurwerk te centraliseren op één locatie binnen de gemeente en promoot hij ook het gebruik van geluidsarm vuurwerk. “Het is een diervriendelijker alternatief waarbij de mensen nog steeds kunnen genieten van een lichtspektakel, maar dieren toch niet geterroriseerd worden door luide knallen”, klinkt het in zijn brief aan de gemeenten.

Brussels staatsecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V), die aanwezig was op de demonstratie van Gaia, zal eveneens een brief uitsturen naar de Brusselse gemeenten. “Ik hoop dat Brussel opnieuw een voortrekkersrol kan spelen en ik zal er op aan aandringen bij de 19 gemeenten om zo snel mogelijk over te schakelen naar geluidsarm vuurwerk”, zegt Debaets.

bron: Belga