Europese regeringsleiders praten in Zweden over werk en groei

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese regeringsleiders reizen naar Zweden om er te praten over de sociale dimensie van de Europese Unie. De focus van de sociale top ligt op werk en eerlijke groei, maar ook op opleiding en cultuur. Jarenlang leek Europa zich bijna uitsluitend toe te spitsen op de economie en de nasleep van de economische crisis van 2008. Nu de vooruitzichten steeds beter worden, willen de Europese leiders zich buigen over de sociale aspecten van de EU. Het is de eerste keer in twintig jaar dat de regeringsleiders specifiek over dat thema vergaderen. Eerste minister Charles Michel wil naar eigen zeggen de samenwerking verhogen en een Europees patriottisme creëren.

Naast het sociale thema ligt er ook een accent op opleiding en mobiliteit van studenten via het Erasmus-programma. Dat laat jongeren toe enkele maanden aan een universiteit in een ander Europees land te gaan studeren. Vijf miljoen Europeanen maakten daar al gebruik van en er gaan nu stemmen op om het systeem ook naar andere doelpublieken uit te breiden.

"Slechts 3 procent van de studenten neemt deel", zegt Charles Michel. Hij zou dat aantal graag zien stijgen en wil ook meer samenwerking tussen de universiteiten.

Afgezien van de regeringsleiders nemen ook verschillende Europees commissarissen, onder wie commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen, deel aan de top. Charles Michel vertrekt donderdagmiddag al naar Zweden en zal ook praten met studenten en met de top van autoconstructeur Volvo.

bron: Belga