Extreemrechtse twitteraars niet langer geverifieerd

Twitter heeft de befaamde blauwe vinkjes, die erop duiden dat een account ‘geverifieerd’ is, verwijderd bij extreemrechtse personen. Ook Vlaams Belang is zijn vinkje kwijt.

Volgens de microblogsite betekenen de blauwe vinkjes enkel dat een account echt is. Er circuleren immers veel valse accounts. Zo heeft ook onze eigen koning een account dat door een onbekende beheerd wordt. Die stuurt tweets als “VRIJDAG IEDEREEN VERLOF!” de wereld in. Dankzij het ontbreken van een blauw vinkje weten we dat de koning het weekend niet echt verlengd heeft tot drie dagen.

Critici merkten echter al langer op dat de blauwe symbooltjes een account meer autoriteit geven. Voor andere twitteraars lijkt het alsof het om belangrijke personen gaat, wiens mening daardoor meer gewicht kan krijgen.

Alt-right

Daarom heeft het bedrijf de mogelijkheid tot aanvragen van geverifieerde accounts tijdelijk stopgezet. Tegelijk werden de vinkjes van heel wat extreemrechtse twitteraars verwijderd. Zo verloor ook Richard Spencer (foto), de leider van de alt-rightbeweging in de Verenigde Staten, zijn blauwe badge. “Is het dan niet oké om trots te zijn dat je blank bent?”, vroeg hij zich af. Een andere bekende extreemrechtse twitteraar, Laura Loomer, vergeleek zichzelf na het verliezen van het blauwe symbool zelfs met de joden die naar de gaskamers gevoerd werden.

Ook Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken en het algemene account van de extreemrechtse partij verloren hun v’tje. Dat gebeurde al voor de zomer. Filip Dewinter, die je nochtans bezwaarlijk van een gematigde koers kan verdenken, is wel nog geverifieerd.