Tommelein na studie Elia: “Zo snel mogelijk energiepact nodig”

Tommelein na studie Elia: "Zo snel mogelijk energiepact nodig"

“De studie toont duidelijk aan dat we zo snel mogelijk een energiepact nodig hebben waarin we onze energietoekomst bepalen. Anders zullen de investeringen in alternatieven voor de kerncentrales niet tijdig gebeuren”, reageert Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open Vld) op de studie van Elia. Volgens de studie van Elia over het Belgische energiesysteem is er om de geplande kernuitstap op te vangen tegen 2025 minstens 3,6 GW thermische capaciteit nodig. Ook als de twee jongste kerncentrales langer zouden openblijven dan 2025, is er nog altijd extra vervangcapaciteit nodig.

“Deze studie bevestigt wat ik al verschillende keren heb gezegd: het interfederaal energiepact moet zo snel mogelijk klaar zijn”, zegt Tommelein. “De toekomst is hernieuwbaar. We stappen af van kernenergie. Er zal pas geïnvesteerd worden in de nodige alternatieven als voor iedereen héél duidelijk is welke richting we uitgaan”.

De minister benadrukt dat het energiepact voor het einde van het jaar klaar moet zijn. “Het is de hoogste tijd om duidelijke keuzes te maken. We baseren ons daarvoor niet alleen op de studie van Elia, maar bijvoorbeeld ook op cijfers van EnergyVille en het Planbureau”.

bron: Belga