Studie Elia - Ook VBO bepleit langer openhouden van kerncentrales

door
Belga
Leestijd 1 min.

De twee meest recente kerncentrales moeten tijdelijk langer worden opengehouden. Dat zegt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in reactie op een studie van hoogspanningsbeheerder Elia. Elia riep vandaag op tot snelle beslissingen over ons elektriciteitssysteem. Als de regering bij de nucleaire uitstap in 2025 blijft, moet werk worden gemaakt van nieuwe gascentrales, aldus Elia. Doet de regering niets, dan moeten de vier grootste centrales open blijven om het licht brandend te houden.

Het VBO bepleit alvast het langer open houden van de twee jongste kerncentrales. "Andere landen zoals Zwitserland en recentelijk ook Frankrijk denken ook in die richting." Eerder toonde ook regeringpartij N-VA zich voorstander van het langer openhouden van minstens twee kerncentrales.

Volgens Elia zou ook het openhouden van twee kerncentrales betekenen dat er dringend nieuwe gascentrales moeten bijkomen, met name 1,6 Gigawatt (GW). Bij een volledige kernuitstap is er nood aan 3,6 GW vervangingscapaciteit. Het VBO heeft wel vragen bij het prijskaartje van dit alles. "Noch subsidies, noch import van energie zijn gratis. Men mag de bevolking niets wijsmaken, anders zal de ontnuchtering in 2025 bijzonder groot zijn", klinkt het.

bron: Belga