Rellen Muntplein – 31 personen opgepakt

Bij de rellen die woensdagnamiddag hebben plaatsgevonden op en rond het Brusselse Muntplein, zijn in totaal 31 mensen van hun vrijheid beroofd. Dat meldt de Brusselse lokale politie. Hoeveel mensen precies administratief zijn aangehouden en hoeveel gerechtelijk, kon de politie woensdagavond nog niet verduidelijken. Bij de opgepakte personen was ook de Fransman Vargasss92, bekend van optredens op YouTube en andere sociale media, die aan de basis ligt van de bijeenkomst die uitmondde in de rellen. De Fransman Vargasss92 is een bijzonder populaire zogenaamde “influencer” op Snapchat en heeft maar liefst 600.000 volgers op Instagram. Dinsdag had hij opgeroepen om woensdagnamiddag om 16.00 uur aanwezig te zijn op het Muntplein, omdat hij naar eigen zeggen een namiddag wilde doorbrengen met zijn fans. De komst van de social media-ster trok heel wat jongeren maar toen de politie tussenkwam omdat de volkstoeloop te groot was en de man zelf geen vergunning had, reageerden de fans boos en richtten ze zich tegen de politie.
Bij de rellen die daarop volgden, werden agenten bekogeld, en winkels en auto’s raakten beschadigd. Onder meer de ruiten van de bibliotheek Muntpunt werden aan diggelen geslagen. Ook de omheining van “Winterpret”, het evenement rond de kerstperiode, werd gebruikt om schade aan te richten.
De oproerpolitie dreef de relschoppers op het Muntplein uiteen waarna zich een kat-en-muisspel ontspon in de omliggende straten. Tussen 18.00 en 19.00 uur keerde de rust weer. Volgens Brussels burgemeester Philippe Close werden de incidenten veroorzaakt door relschoppers die zich onder de groep fans van Vargass92 hadden gemengd.

bron: Belga