Onrust Zimbabwe – Berichten over explosies in hoofdstad

In Harare, de hoofdstad van Zimbabwe waar onduidelijkheid bestaat over een mogelijke staatsgreep, zijn in de nacht van dinsdag op woensdag drie luide ontploffingen en geweerschoten gehoord. Dat berichten lokale media. De staatszender ZBC zou volgens getuigen daarnaast door het leger zijn overgenomen; in plaats van het dagelijkse journaal van 23 uur, waren er enkel videoclips te zien. Dinsdagavond kwam het tot een grote militaire aanwezigheid in het land, waar onder meer tanks op straat worden gemeld. Er steken geruchten de kop op dat het leger een staatsgreep wil plegen en president Robert Mugabe (93) wil afzetten. Maandag uitte de Zimbabwaanse legerchef al dreigementen.
De regeringspartij Zanu PF ontkende eerder via Twitter dat er een staatsgreep aan de gang zou zijn. “Dank voor uw bezorgdheid, maar er is GEEN staatsgreep aan de gang in Zimbabwe. Ga aub door met uw leven en moei u met uw eigen problemen”, staat er in een tweet.
Ondertussen hebben de Verenigde Staten wel beslist om hun ambassade er tijdelijk te sluiten en hun burgers opgeroepen om zich in veiligheid te brengen. Ook het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken roept burgers op tot waakzaamheid.

Bron: Belga