Samenwerking met Afrikaanse landen moet conflictdiamanten doen verdwijnen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil het wereldwijde aandeel van conflictdiamanten in de toekomst tot nul doen herleiden. Daarvoor zet hij onder meer in op samenwerking met regionale organisaties in Afrika. Dat is gebleken tijdens de eerste 'African Diamond Conference' in Brussel. De conferentie vindt in het Egmontpaleis plaats in het bijzijn van de ministers of viceministers van Mijnbouw van negen Afrikaanse landen. Ook de gewezen Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki is een opvallende aanwezige. Reynders bevestigde in de marge van de conferentie dat het doen verdwijnen van de conflictdiamanten "uiteraard" een van zijn doelstellingen is. "En het is ook mogelijk om daartoe te komen", zo klonk het. De minister verwees daarbij naar het Kimberley Process, een internationaal certificatiemechanisme dat begin deze eeuw werd ingevoerd in de strijd tegen die conflictdiamanten. "We hebben reële vooruitgang geboekt. Vandaag maken conflictdiamant naar schatting 0,2 procent uit van de ruwe diamanten die in omloop zijn. In 2000 was dat nog 15 procent."

"Om nog meer vooruitgang te boeken moeten we samenwerken met alle regionale organisaties. We moeten een zeer goede relatie hebben met de Afrikaanse Unie en met de verschillende regionale organisatie in Afrika. Want we moeten er zeker van zijn dat wel alle Afrikaanse landen mee aan boord nemen", aldus nog Reynders, die echter geen concrete timing gaf voor het definitief bannen van de conflictdiamanten.

Concrete beslissingen worden er ook niet verwacht op de conferentie van vandaag. Maar de resultaten van de besprekingen kunnen wel worden meegenomen naar 2018, wanneer de EU voorzitter is van het Kimberley Process.

Reynders benadrukte ook dat er volgend jaar meer aandacht moet gaan naar duurzaamheid. Want ondanks de stevige afname van het aantal conflictdiamanten, gaat de ontginning ervan in sommige gevallen wel nog gepaard met andere wantoestanden, zoals uitbuiting van arbeiders en ernstige milieuschade.

bron: Belga