Wallonië kan met “opgeheven hoofd” naar klimaatconferentie Bonn

Wallonië kan met "opgeheven hoofd" naar klimaatconferentie Bonn

Er kan “geen twijfel” over bestaan: Wallonië zal de normen voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 halen. Daarnaast zal Wallonië voldoende hernieuwbare energie produceren zodat Brussel zal kunnen profiteren van de Waalse overschotten. Wallonië kan dan ook “met opgeheven hoofd” naar de klimaattop in Bonn afzakken. Dat zei de Waalse minister voor Energie Jean-Luc Crucke (MR) vandaag voor het regionale parlement. Het gemeenschappelijke Belgische klimaatplan voorziet dat Wallonië tegen 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 14,7 procent moet terugdringen. Momenteel zit het zuiden van het land reeds aan een vermindering van 19 procent.

Dat het de Waalse regering menens is met de aanpak van de klimaatverandering blijkt overigens uit de doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 terug te dringen met 95 procent. Het programmadecreet waar de Waalse regering momenteel de laatste hand aan legt, zal deze doelstelling mee opnemen in het klimaatdecreet, benadrukte Crucke.

Op het vlak van de productie van hernieuwbare energie zal Wallonië het objectief voor 2020 overschrijden. Aangezien het Brusselse gewest al vaststelde dat het die doelstelling niet zou halen, onderzoekt de Waalse regering nu de mogelijkheid om een eventueel overschot te verkopen aan Brussel, gaf Crucke nog mee.

bron: Belga