Politievakbonden NSPV en CGSP Admi vragen overleg met minister Jambon na Brusselse rellen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zowel de Nederlandstalige politievakbond NSPV als de Franstalige bond CGSP Admi vraagt overleg met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) over de rellen van vorig weekend in Brussel na de voetbalwedstrijd tussen Marokko en Ivoorkust. Bij die rellen zijn 22 politieagenten gewond geraakt. Niemand van de relschoppers werd opgepakt. "Ik wil een lans breken voor de agenten die zaterdagavond op het terrein stonden en gedaan hebben wat ze konden doen", zegt NSPV-voorzitter Carlo Medo. "Er is nu kritiek van alle kanten op de politie, dat ze te laat kwamen, dat ze met te weinig waren, dat ze te laks waren, enzovoort. Maar geloof me, de politie vraagt niet liever dan op een correcte en deftige manier haar werk te kunnen doen en dat met de juiste ondersteuning."

"We moeten ook eens kijken naar ons maatschappelijk model", zegt Medo. "Wie waren die 300 onverlaten die de politie een hele avond hebben aangevallen en 22 van hen hebben verwond? Laten we toe dat deze uitschotfiguren ons in onze straten domineren? We stellen de laatste maanden vast dat het geweld tegen de politie toeneemt in de grootsteden. Politiekantoren worden bestookt met molotovcocktails, combi's worden in brand gestoken, enzovoort. Blijven we dit tolereren?"

Eddy Quaino van CGSP Admi verwacht dat de overheid bijkomende middelen ter beschikking stelt om de relschoppers en plunderaars van vorig weekend te identificeren.

Minister Jambon heeft kort na de rellen een onderzoek gevraagd naar wat er zaterdag in de omgeving van de Beurs in Brussel is gebeurd en hoe de politie daarop heeft gereageerd.

bron: Belga