Geweld tegen Rohingya: Myanmar vervangt generaal in deelstaat Rakhine

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het leger van Myanmar heeft de generaal vervangen die de militaire operatie leidde in de deelstaat Rakhine. Door die operatie vluchtten al meer dan 600.000 leden van de moslimminderheid Rohingya naar buurland Bangladesh. Dat berichtten lokale media vandaag. Generaal Maung Maung Soe werd vorige vrijdag al uit zijn functie ontzet. De reden daarvoor is niet bekend.

Het Myanmarese leger startte op 25 augustus met een militaire operatie, nadat Rohingya-strijders een aanval op enkele politiekantoren hadden uitgevoerd. Door de erg gewelddadige reactie van het Myanmarese leger zijn sindsdien al meer dan 600.000 Rohingya naar Bangladesh gevlucht. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen het leger van massaverkrachtingen, brandstichtingen en moorden in Rakhine.

Aung San Suu Kyi, de sterke vrouw van Myanmar, heeft internationaal kritiek te verduren gekregen omdat ze heeft nagelaten te veroordelen wat de Hoge VN-commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad Al Hoessein een "schoolvoorbeeld van etnische zuivering" heeft genoemd.

De Rohingya zijn een moslimminderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. Ze voelen zich sinds decennia gediscrimineerd, uitgesloten en vervolgd. De Myanmarezen beschouwen de Rohingya als illegale immigranten uit Bangladesh.

Bron: Belga