Spanning rond Noord-Korea – Trump wil “vriend” van Kim Jong-un worden

Spanning rond Noord-Korea - Trump wil "vriend" van Kim Jong-un worden

De Amerikaanse president Donald Trump wil een vriend worden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. “Waarom zou Kim Jong-un mij beledigen door mij ‘oud’ te noemen, terwijl ik hem NOOIT ‘klein en dik’ zou noemen? Ach ja, ik probeer zo hard om zijn vriend te zijn en misschien zal dat ooit gebeuren'”, tweette het Amerikaanse staatshoofd zondagochtend. Hij verwees daarmee naar een mededeling van het regime in Pyongyang waarin Trump als een “gekke oude man” wordt beschreven. De stelling maakte deel uit van een reeks tweets die Trump zondagochtend verstuurde. Daarin kwam hij onder meer nogmaals terug op mogelijke Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Na zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin dinsdag tijdens de top van de APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) in Vietnam gaf Trump al aan dat Poetin hem verzekerde dat de Russen “zich niet hebben gemengd” in de presidentsverkiezingen.
In een tweet woensdagochtend hamerde Trump daar dus op voort. “Wanneer zullen de haters en de dwazen zich realiseren dat goede relaties met Rusland een goed iets is, en niet iets slechts. Er worden altijd politieke spelletjes gespeeld – slecht voor ons land. Ik wil Noord-Korea, Syrië, Oekraïne, terrorisme oplossen en Rusland kan aanzienlijk helpen! “, klinkt het. “Herinneren de Fake News-media dat oneerlijke Hillary Clinton als buitenlandminister Rusland smeekte om onze vriend te zijn met de verkeerd gespelde resetknop? Obama probeerde ook, maar hij had geen chemie met Poetin.”
De president verwijst naar een incident in 2009 waarbij Clinton als minister van Buitenlandse Zaken een resetknop cadeau gaf aan haar Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov in een poging om de betrekkingen tussen beide landen te verbeteren. Op de rode knop was het Engelse woord “reset” gedrukt, net als “peregrouzka”, wat door de Amerikaanse regering bedoeld was als de Russische vertaling, maar eigenlijk “overbelast” betekent.

bron: Belga