Ruim 500 Catalanen betuigen in Brussel steun aan hun regering

Ruim 500 Catalanen betuigen in Brussel steun aan hun regering

In het Brusselse Jubelpark hebben zich ruim 500 Catalanen uit verschillende Europese landen verzameld om hun steun te betuigen aan de afgezette Catalaanse regering en de ministers van die regering die in de gevangenis zitten. Drie andere afgezette Catalaanse ministers die naar Brussel zijn gevlucht, Maria Serret i Aleu, Antoni Comín i Oliveres en Clara Ponsatí i Obiols, waren aanwezig en riepen de betogers op de moed niet te verliezen. “Europa moet naar ons luisteren”, klonk het. “Wij zullen deze strijd op democratische wijze winnen.” “Wij zijn naar hier gekomen om duidelijk te maken dat de Spaanse regering ons niet het zwijgen kan opleggen”, zei de afgezette Catalaanse minister voor Landbouw Maria Serret i Aleu. “Wij hebben het recht onze eigen toekomst te kiezen. Dit is een positief project, voor een betere samenleving, voor meer rechtvaardigheid, voor meer democratie.”

Haar collega van Gezondheid Antoni Comín Oliveres had het over de Catalaanse ministers die in Spanje in de gevangenis zitten en spaarde zijn kritiek aan het adres van de Spaanse en Europese overheden niet.

“De EU is ooit opgericht om ervoor te zorgen dat totalitarisme en fascisme nooit zouden terugkeren”, klonk het. “Maar in Spanje is nu een gevecht bezig tussen de democratie en het autoritarisme. Een volwassen democratie lost een probleem als het Catalaanse op via een referendum, niet via de rechtbanken. Maar geen enkele rechtbank kan een heel volk in de cel stoppen. Daarom is het belangrijk dat iedereen op 21 december gaat stemmen, om van die totaal illegitieme verkiezingen legitieme verkiezingen te maken, om die verkiezingen overtuigend te winnen.”

bron: Belga