Protesten in Filipijnen voor aankomst van Trump

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Filipijnse hoofdstad Manilla zijn zondag protesten uitgebroken enkele uren voor de aankomst van de Amerikaanse president Donald Trump. De protestgangers hielden een mars naar de streng beveiligde plaats waar de bijeenkomst van de ASEAN (Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties) plaatsvindt. De oproerpolitie hield hen echter een kilometer voor hun aankomst tegen. Ze probeerden de barricade te doorbreken maar werden teruggedreven.

Er weerklonken anti-Amerikaanse slogans en er waren spandoeken te zien met daarop 'Verban Trump uit de Filipijnen' of 'Bestrijd Trump, fascisme en imperialisme!'. Wat later verbrandden de manifestanten vier Amerikaanse vlaggen, en lieten ze verstaan dat ze nog zullen protesteren.

Trump komt naar de Filipijnen om er zijn eerste ASEAN-top bij te wonen. Ook zal hij een ontmoeting hebben met president Rodrigo Duterte, hoewel de twee elkaar al kortstondig zagen in Vietnam, op de top van de APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation).

De Amerikaanse Congresleden eisten dat Trump de mensenrechtenschendingen waaraan Duterte zich schuldig maakt zal bespreken. Maar het Filipijnse staatshoofd zelf verklaarde zich daaraan niet te verwachten. In Vietnam had Trump volgens hem bemoedigende woorden voor hem. "Hij zei iets in de zin van 'Weet je, je doet dat heel goed'", verklaarde Duterte in Vietnam voor zijn terugkeer naar eigen land.

Sinds het aantreden van Duterte werden minstens 3.850 mensen gedood bij politieoperaties tegen drugsverdachten. Volgens de politie gaat het om mensen die zich verzetten bij hun arrestatie.

bron: Belga