Minstens tien doden na aardbeving van 7,2 in Iraans-Iraakse grensstreek

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter heeft zondagavond de grensstreek tussen Iran en Irak door elkaar geschud. Dat meldt het Amerikaans Geologisch Instituut (USGS). De schok deed zich voor op 32 kilometer ten zuidzuidwesten van de stad Halabaja in Iraaks Koerdistan, maar werd in een omtrek van 1.500 kilometer tot in de Iraakse hoofdstad Bagdad, Koeweit en in delen van Turkije gevoeld. Volgens het Duits Geologisch Centrum in Potsdam bevond het epicentrum zich op 34 kilometer diepte in een berggebied in de Iraanse provincie Kermanshah. Volgens het USGS bevond het epicentrum zich westelijker aan de Iraakse kant van de grens. Volgens Iraakse bronnen zijn er voorlopig vier doden geteld langs Iraakse kant, in Iran zouden er volgens de staatstelevisie zes doden gevallen zijn in het grensstadje Qasr-e Shirin in de provincie Kermanshah.

Verschillende Koerdische media meldden dat de aardbeving in vele Koerdische steden en provincies zoals Halabja, Erbil en Duhok duidelijk voelbaar waren. Volgens de nieuwssite Kurdistan24.net werden in de stad Khanaqin 16 mensen met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, in de provincie Erbil hadden ooggetuigen twee doden gezien. Dat is officieel nog niet bevestigd.

Het Internationaal Rescue Committee (IRC) tweette dat de situatie in de regio op de voet gevolgd wordt en dat ploegen paraat staan om ingezet te worden.

Bron: Belga