Kwal. WK 2018 - Zwitserland pakt WK-ticket na brilscore tegen Noord-Ierland

Ondanks negen zeges in de voorronde was Zwitserland nog niet zeker van deelname aan het WK in Rusland. De Zwitsers wonnen de heenmatch van het barrageduel tegen Noord-Ierland met het kleinste verschil en waren vastberaden om de klus te klaren op eigen bodem. Een dominante thuisploeg ging uitdrukkelijk op zoek naar de voorsprong, maar vond die uiteindelijk niet. Een 0-0 bleek voldoende voor de elfde WK-kwalificatie van het Zwitsers voetbalelftal, de vierde op rij. De Noord-Ieren gaven zich niet zomaar gewonnen en begonnen sterk aan de partij. Brunt vuurde in de derde minuut een pegel af richting winkelhaak, de Zwitserse doelman kon met een knappe parade de vroege achterstand vermijden. Daarna nam de thuisploeg het commando over: Dzemaili kon de openingstreffer maken, maar besloot om op het ultieme moment de bal af te geven aan een ploegmaat in plaats van op doel te trappen. Een bedrijvige, ongrijpbare Shaqiri nam de Zwitsers op sleeptouw en zette de Noord-Ierse goalie aan het werk. De bezoekers konden nog dreigen met alweer een poeier van Brunt, maar lieten het initiatief noodgedwongen over aan Zwitserland.

Ook na de koffie gingen de Zwitsers bevlogen op zoek naar de voorsprong, met een schot van Rodriguez en een bezetting van de Noord-Ierse speelhelft. In de 54e minuut ging een zucht van opluchting door het stadion toen de Noord-Ierse aanvaller Conor Washington van het Engelse Queens Park Rangers heel nipt naast kopte. De Zwitserse spits Seferovic kreeg veruit de meeste kansen aangeboden voor de thuisploeg maar kon niet scoren, hetgeen hem een fluitconcert opleverde bij zijn wissel in de 86ste minuut. Ook in de slotfase van de match wou de bal er maar niet in voor de Zwitsers en kregen ze bijna het deksel op de neus via Rodriguez, wiens kopbal van de lijn werd gekeerd.