Getuigen tegen Bart De Pauw nemen advocate onder de arm

Getuigen tegen Bart De Pauw nemen advocate onder de arm
Belga / S. Dauphin

De vrouwen die naar de preventieadviseur van de VRT zijn gestapt met een getuigenis tegen televisiemaker Bart De Pauw, hebben een advocate in de arm genomen. Het gaat om Christine Mussche, vooral bekend als strafpleiter in zaken rond kindermisbruik in de kerk.

Mussche gaat de slachtoffers vooral adviseren over het gerechtelijk onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag door De Pauw, dat “een ampleur heeft gekregen die zij niet voorzien óf gewenst hebben”, zegt ze. “«Het is belangrijk om te benadrukken dat die dames enkel naar de preventiedienst van de VRT zijn gestapt met de bedoeling om zulke zaken in de toekomst te voorkomen.”

“Het gaat niet op een revanche”

Maar omdat het parket het heft nu in eigen handen heeft genomen, krijgt de zaak een heel andere wending, zegt Mussche. “Zij waren er vooraf waarschijnlijk niet van op de hoogte dat de onderzoeksrechter zelf een onderzoek kon starten. Voor hen is dat een zeer onvoorziene wending. Het gaat hier niet om revanchisme.”

De bekende advocate gaat de slachtoffers nu verder adviseren over het verloop van het gerechtelijk onderzoek én over het bewaren van hun anonimiteit. “Het is niet de bedoeling dat ze zich nu wel bekend maken”, zegt ze. “Niet omdat ze niet achter datgene zouden staan wat ze naar waarheid hebben verklaard, maar wél omdat het hier om bekende mensen gaat en omdat wat hen is overkomen, in eerste instantie een privézaak is”. Over hoeveel vrouwen het precies gaat, wil Mussche niet kwijt.