VBO-topman noemt uitspraken Rutte "op zijn zachtst gezegd bizar"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De uitspraken van de Nederlandse premier Mark Rutte over het investeringsklimaat in België zijn "op zijn zachtst uitgedrukt bizar" en "kort door de bocht". Dat zegt Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder bij het Verbond van Belgische ondernemingen (VBO), aan Belga. "Alsof wij hier maar één multinational zouden hebben. Ik kan er zo tientallen opnoemen." Mark Rutte ligt in eigen land onder vuur voor zijn plannen om de dividendbelasting af te schaffen. Hij verdedigde zich tegen de scherpe kritiek van de oppositie met een uithaal naar ons land. "Als Nederland de belasting niet afschaft, gaat het België achterna. We zien in België wat er gebeurt als je de bakens niet op tijd verzet", zei hij. "België heeft nog maar één internationaal opererend bedrijf over: InBev. De rest is weg. En ze hadden er heel veel."

Timmermans spreekt van een "op zijn zachtst gezegd bizarre vergelijking". "Alsof wij hier maar één multinational zouden hebben? Ik kan er zo tientallen opnoemen, waaronder AB InBev maar ook Solvay, Janssen Pharmaceutica en verschillende andere", zegt Timmermans.

"Een bizarre en overdreven opmerking" dus, te meer omdat België de laatste jaren heel wat maatregelen heeft genomen om het investeringsklimaat te verbeteren, meent de VBO-topman, die onder meer verwijst naart de taxshift en de verlaging van de vennootschapsbelasting. "Die heeft Rutte duidelijk niet meegenomen in zijn redenering. Bij ons zijn de maatregelen trouwens al genomen, in Nederland moet dat nog gebeuren", merkt Timmermans fijntjes op.

bron: Belga