Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón signeert op Boekenbeurs

Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón signeert op Boekenbeurs

De Spaanse romanschrijver Carlos Ruiz Zafón was zaterdag te gast op de Boekenbeurs in Antwerpen. De 53-jarige Zafón vertelde er onder meer over zijn jongste boek “Het labyrint der geesten”, het sluitstuk van een vierluik. Zafón, die opgroeide Barcelona, woont al jarenlang in de Verenigde Staten, maar liet ook kort zijn licht schijnen op de Catalaanse kwestie. Zafón raakte na 2001 internationaal bekend met zijn roman “De schaduw van de wind”, het eerste boek van het mystieke vierluik “Het kerkhof der Vergeten Boeken”, een serie die zich in Barcelona afspeelt in de twintigste eeuw.
Zijn vorige boek is al van een aantal jaren geleden, maar zopas kwam het vierde deel, “Het Labyrint der geesten”, in het Nederlands uit. De schrijver zakte met een jetlag af naar de Boekenbeurs en gaf na een vragenuurtje een signeersessie.
Zafón vertelde over het schrijversvak. “Er is geen magische formule en niemand kan het je aanleren, maar het is een vak, en je wordt beter door lang en hard te oefenen”, aldus Zafón.
Zelf wilde hij al van jongs af aan auteur worden, ondanks protest van zijn vader, een verzekeringsagent. Hij las romans van onder andere Charles Dickens of John le Carré en probeerde de mechanismen te doorgronden, te begrijpen hoe literatuur werkt.
Zafón probeert erg gelaagd te schrijven, zegt hij. Zijn vierluik vergelijkt hij met een Rubik’s cube, die maar blijft veranderen. Volgens de schrijver is zijn vierde roman het sluitstuk. “We komen iedereen uit de vorige boeken terug tegen. Er komen antwoorden op verschillende vragen, met ook nog een nieuw element”, klinkt het.
De bekende Spanjaard, die al 25 jaar in California (VS) woont, antwoordde ook voorzichtig op vragen over de Catalaanse onafhankelijkheidskwestie. “Ik ben in Barcelona geboren en hou ervan. Ik heb er familie en goede vrienden, vrienden met meningen van beide kanten. Ik vind beide even respectabel, ook hun emoties”, luidt het.
Hij ziet een machtsstrijd achter de schermen. “Het probleem is dat er blijkbaar geen duidelijke meerderheid is. Als er geen sociale consensus is, dan is de enige optie ofwel doorgaan met campagne voeren om meer mensen te overtuigen van je gelijk, ofwel ga je samen zitten en kom je tot een compromis”, aldus de schrijver.

bron: Belga