“Een machine kan bepalen wanneer en hoeveel landbouwers moeten irrigeren”

AFP / C. Manso

Het waterverbruik in de landbouw via het internet verminderen? Dat kan. Ex-studenten Elektronica-ICT Sam Decoster en Wouter Vandewalle (VIVES) zochten voor hun thesis uit hoe.

Wereldwijd ligt het waterverbruik in de landbouwsector rond de 70%. Dit in een tijd waarin water kostbaar is en we een extreme vorm van waterschaarste willen vermijden. Studenten Sam Decoster en Wouter Vandewalle (VIVES) vroegen zich af of het internet dit verbruik kan minimaliseren en/of optimaliseren. Zij startten een proefproject bij Inagro, een bedrijf dat advies levert aan de land- en tuinbouwsector met aandacht voor economie, ecologie en de samenleving.

Decoster: “Inagro heeft al een website die telers allerhande informatie geeft over hun percelen. Zo kan je bijvoorbeeld zien welke en hoeveel insecten er op hun perceel zijn. Hierop wilden wij graag verder werken. Via een bestaande technologie kunnen we gegevens verzamelen van sensoren, weerstations en externe data. Deze data omvatten de weersomstandigheden, de vooruitzichten van het weer, de huidige staat van het gewas, de grondtemperatuur en de bodemvochtigheid. Dankzij die grote hoeveelheid data kan een machine berekenen en bepalen wanneer landbouwers al dan niet moeten irrigeren en in welke hoeveelheid.”

Inagro heeft al een website die allerhande info geeft over percelen, bijvoorbeeld hoeveel insecten erop zitten. Daarop willen wij graag verder werken

Slimme objecten

Die data worden verwerkt in een webapplicatie die toegankelijk is voor elke teler binnen een bepaald netwerk, het ‘Internet of Things’. Via dit platform communiceren er geen personen, maar zogenaamde ‘slimme objecten’ met elkaar via het internet. Het is het centrale aanspreekpunt voor de apparaten. Het platform kan de gegevens die het krijgt van toestellen opslaan of verwerken en doorsturen naar andere toestellen die hierop moeten reageren.

Alarmsignaal

Vandewalle: “Het platform heeft ook de mogelijkheid om in bepaalde omstandigheden beslissingen te nemen, zoals een alarmsignaal versturen wanneer er problemen optreden.”

Het afstudeerproject van Decoster en Vandewalle is momenteel in proefgebruik bij Inagro.

Sam Decoster en Wouter Vandewalle doen dit jaar mee met de Vlaamse Scriptieprijs. Hun thesis en nog veel meer scripties vind je terug op www.scriptiebank.be.